Daca ai ajuns pe aceasta pagina, cel mai probabil, ti-ai pus de mai multe ori intrebarea... Cum sa aleg un purificator de aer?
Locul in care iti petreci cel mai mult timp impreuna cu familia, locuinta ta, ar trebui sa fie o oaza de relaxare unde sa ai toate conditiile unui trai bun, sanatos.
In ultimii ani vanzarile de aparate de purificare a aerului au crescut semnificativ. Daca te intrebi cum sa alegi un purificator de aer, ar trebui intai de toate sa stii ce presupune o astfel de achizitie, avantajele sau dezavantajele acestor purificatoare si ce aspecte sa ai in vedere.
Cum se intampla in cazul oricarei achizitii de aparat electrocasnic, inainte de a cumpara, ar trebui sa faci o cautare amanuntita, sa compari diferite modele, sa vezi cu ce se deosebesc intre ele, sa compari preturile, cu alte cuvinte … sa pierzi foarte mult timp pretios.
Aici intervenim noi, echipa totRo care te va ajuta sa economisesti timp, sa iei o decizie inteleapta si sa alegi cel mai bun purificator de aer conform necesitatilor tale. Intr-un final, facand o alegere inteligenta, vei economisi si bani. Citeste informatiile prezentate in cele ce urmeaza si, la final vei fii mai castigat si ne vei multumi, sau cel putin asta ne dorim :)
In momentul in care te-ai decis sa iti indrepti atentia catre purificatoarele de aer, trebuie sa stii cu exactitate cu ce te vor ajuta acestea sau ce pot face si, de asemenea, ce nu pot face pentru locuinta ta.
Pentru a lamuri aceste aspecte, iti prezentam cateva dintre cele mai des intalnite intrebari legate de purificatoarele de aer.
Asa cum ii spune si numele, un purificator de aer este un aparat ce se utilizeaza pentru a filtra aerul dintr-o anumita incapere, astfel reusind sa mentina un mediu sanatos si placut.
Pentru cine sunt recomandate purificatoarele de aer?
Purificatoarele de aer sunt recomandate tuturor persoanelor care doresc un aer si ambient cat mai sanatos in cadrul locuintei lor si, in mod special, persoanelor sensibile care se confrunta cu diverse alergii sau pentru familiile cu copii, deoarece acestea distrug majoritatea microbilor, alergenilor sau acarienilor din aer.
Multe persoane care au cumparat purificatoare le folosesc pentru a mentine un miros neutru in casa, acestea indepartand si mirosul de tutun din incapere.
In ceea ce priveste principiul de functionare al unui astfel de purificator de aer, acesta este relativ simplu: aerul este atras/absorbit de aparat, trecut prin diferite tipuri de filtre si apoi dispersat din nou in incapere, sub forma purifiata.
Toate purificatoare de pe piata din Romania folosesc una sau mai multe dintre urmatoarele metode de filtrare a aerului:
Ca orice aparat electronic, cel mai bun este cel care iti satisface cel mai bine nevoile si are un raport calitate / pret avantajos.
De aceea, pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa stii dinainte cu ce vrei sa te ajute acest purificator.
In cele ce urmeaza vom enumera principalele motive pentru care un purificator de aer este alegerea potrivita pentru locuinta ta.
Daca acesta este principalul motiv pentru care vrei sa faci aceasta achizitie, va trebui sa iti indrepti atentia catre purificatoarele care folosesc si filtru de carbon activat.
Asa cum am precizat anterior, purificatoarele ce au in componenta filtre cu carbon activat sunt foarte eficiente in eliminarea mirosului de tutun, mancare gatita, chimicale sau vopseluri.
Persoanele care sunt sensibile la astfel de mirosuri, prin alegerea unui astfel de purificator, nu vor da gres.
Trebuie precizat si dezavantajul purificatoarelor de aer care folosesc doar filtru cu carbon activat… si anume, acestea sunt mai putin eficiente in a indeparta particulele de polen, a prafului sau a mucegaiului din aer.
Tocmai din cauza acestui inconvenient, au aparut pe piata purificatoarele care au, pe langa filtrul cu carbon activat, si filtru HEPA, care ajuta in zona in care filtru cu carbon activat este deficitar sau ineficient.
Asa cum am precizat la punctul anterior, purificatorul de aer care sa corespunda acestei necesitati este cel care utilizeaza (si) filtru HEPA.
Filtrul HEPA are capacitatea de a elimina 99.7% din particulele mai mari de 0.2 microni din aerul din locuinta ta.
Desi acest tip de purificator este extrem de eficient in indepartarea particulelor de polen, praf sau mucegai, acesta are si un dezavantaj… si anume, nu poate retine microorganisme precum germeni, virusi sau bacterii.
Pentru a satisface aceasta nevoie a fost construit purificatorul cu ultraviolete (UV). Acest tip de purificator de aer a plecat de la necesitatea unitatilor medicale de a avea un mediu cat mai ferit de virusi si bacterii. In astfel de unitati medicale se folosesc becuri cu ultraviolete pentru a oferi un mediu steril.
In concluzie, daca esti in cautarea unui purificator care sa elimine astfel de agenti patogeni, alegerea unui purificator cu ultraviolete este cea mai buna.
Ca principiu de functionare al acestui purificator putem preciza faptul ca, lumina UV are rolul de a rupe legaturile moleculare din ADN-ul agentilor patogeni, astfel reusind sa elimine 99.9% din sporii de mucegai, germeni si alte bacterii care sunt daunatoare sanatatii noastre.
In cazul in care vrei sa elimini din locuinta ta o paleta larga de alergeni, praf, virusi sau fum, va trebui sa apelezi la un purificator de aer cu ionizare.
Desi, la o prima vedere, acest tip de purificator pare ca "le face pe toate", el este foarte ineficient in inlaturarea mirosurilor.
Ca principiu de functionare, purificatorul de aer cu ionizare emite ioni negativi, care se leaga de particulele incarcate cu ioni pozitivi, precum praful, eliminandu-le.
Un alt avantaj al acestui tip de purificator este dat de faptul ca, este un purificator de aer fara motor, ceea ce il face sa fie foarte silentios.
Cele mai importante beneficii asupra sanatatii noastre ale folosirii unui purificator de aer performant sunt:
Cu ajutorul unui purificator de aer eficient, vei putea evita deteriorarea sanatatii tale sau a membrilor familiei tale prin eliminarea riscului aparitiei unor afectiuni pulmonare.
Conform National Center for Environmental Health din Statele Unite, https://www.cdc.gov/nceh/features/protect-home-radon/index.html, expunerea la radon este recunoscuta ca fiind a doua cauza a aparitiei cancerului pulmonar, imediat dupa fumatul tutunului.
NU este cazul sa va panicati din cauza acestui gaz, insa, este bine sa luati in considerare si acest beneficiu in momentul in care alegeti sa achizitionati un purifi ator de aer (si sa alegeti unul care elimina si acest gaz)
Pana in momentul de fata nu au fost gasite astfel de efecte negative (in conditiile in care purificatorul este folosit conform instructiunilor si filtrele sunt schimbate la termen, cu filtre originale).
Exista multe mituri care circula in legatura cu purificatoarele de aer. Cel mai des intalnit este acela ca, cu ajutorul purificatoarelor de aer, vei avea mai mult oxigen in incapere.
Acest lucru este fals deoarece, rolul purificatoarelor este destul de clar… ele filtreaza aerul deja existent in incapere si intr-adevar, disperseaza inapoi un aer mult mai curat insa, avestea nu genereaza oxigen suplimentar.
Utizand un purificator de aer te poti vindeca de raceli gripe si alte afectiuni de genul acesta.
De asemenea, si aceasta afirmatie este falsa. Rolul unui purificator de aer nu este de a te vindeca de anumite afectiuni ci de a preveni aparitia lor (asa cum am exemplificat mai sus. in punctele a - f).
Revenind la intrebarea cum sa aleg un purificator de aer, pe langa clasificarea in functie de filtre si de motivele pentru care acestea sunt achizitionate, nu trebuie sa scapam din vedere alte caracteristici care pot face diferenta intre alegerea unui purificator sau altul.
Spre exemplu, greutatea acestuia, suprafata pe care o poate deservi, caracteristicile tehnice / functiile (daca are aplicatie pentru mobil, child lock etc.), nivelul zgomotului etc.
Desi aceste ultime aspecte prezentate cad pe plan secund (in comparatie cu aspectele legste de sanatate), in momentul in care ai de ales intre 2-3 purificatoare care corespund necesitatilor tale, acestea pot deservi ca elemente de departajare in alegerea celui mai bun purificator de aer pentru locuinta ta.
Un ultim lucru pe care nu trebuie sa il ignori este legat de costul de operare sau mentenanta unui purificator de aer.
In functie de tipul purificatorului de aer ales, vei fi nevoit sa schimbi filtrele la un anumit interval de timp. Din acest punct de vedere, trebuie sa iei in considerare faptul ca cele mai multe purificatoare au in componenta intre 2 si 4 filtre si acestea se schimba la 6-12 luni sau in functie de numarul de ore de utilizare (anumite purificatoare de aer iti ofera aceasta informatie prin intermediul aplicatiei de mobil). Iti recomandam cu fermitate sa respecti instructiunile producatorului in ceea ce priveste inlocuirea filtrelor deoarece, in caz contrar, eficienta purificatorului de aer scade semnificativ, iar in unele cazuri, neinlocuirea la termenul indicat de catre producator, poate aduce chiar la cresterea anumitor riscuri, precum cel de alergie.
Speram ca acest articol ti-a oferit toate informatiile si detaliile necesare pentru a putea lua o decizie bine documentata, in ceea ce priveste alegerea unui purificator de aer performant.
De asemenea, avand in vedere ca ai petrecut cateva minute sa parcurgi acest articol, te rasplatim cu top 3 recomandari pentru cel mai bun purificator de aer.
Nu uita! Achizitia unui purificator de aer eficient nu este o cheltuiala ci o investitie in sanatatea si starea de bine a ta si a familiei tale.
In continuare iti dorim spor la cumparaturi online si sa te bucuri de beneficiile aduse de purificatorul de aer in cadrul locuintei tale.
Absolvent al facultatii de economie, specializat in tehnici de marketing si management, cu studii amanuntite in dezvoltarea personala...elaboreaza informatiile produselor si le pune la dispozitia dvs., inlesnind procesul de intelegere a beneficiilor achizitiilor de orice gen.
Pasionat de electronice si dispozitive high-tech, Dragos este omul nostru de incredere atunci cand vine vorba de analizarea unor produse precum sisteme de climatizare, frigidere, televizoare, laptop-uri si... practic toate aparatele in care intra curent electric :) .