Vara se apropie si vrei sa ai un confort sporit in casa din punct de vedere al climatizarii? Noi suntem aici sa te ajutam sa iei o decizie inspirata pentru a nu ramane descoperit vara aceasta si pentru a fii sigur ca achizitia unui aparat de aer conditionat este o investitie si nu o cheltuiala.
Daca vrei sa stii care este cel mai bun aparat de aer conditionat trebuie sa stii, in primul rand, ca un anumit aparat de aer conditionat poate fi perfect pentru tine dar pentru o alta persoana sa nu fie o alegere chiar buna.
Totul depinde de necesitatile tale si ce asteptari ai de la viitorul tau aparat de aer conditionat.
Inca de la inceput vrem sa iti spunem care sunt, din punctul nostru de vedere, cele mai importante 4 aspecte la care ar trebui sa te gandesti inainte de a face o astfel de achizitie:
In afara de acestea, exista multe alte criterii, printre care putem aminti puterea folosita (BTU), brand-ul (daca este brand cunoscut sau unul de care nu multa lume a auzit), caracteristici tehnice (daca are sau nu wi-fi etc.).
Pentru a ne face o idee cat mai corecta despre tipul de aparat de aer conditionat catre care ar trebui sa iti indrepti atentia, vom prezenta si analiza, pe rand, toate aspectele de mai sus si vom veni in sprijinul tau cu 3 propuneri de aparate de aer conditionat care sa satisfaca in totalitate (sau macar partial) toate cele 3 aspecte.
Aceste recomandari le vei gasi in sectiune de reviews / recenzii, pe cate o poti accesa aici Reviews.
Avand in vedere ca aparatele de aer conditionat sunt printre cele mai mari consumatoare de curent electric in orice gospodarie (mai ales in anotimpul calduros), trebuie sa gasim o varianta care sa ne permita sa avem un consum anual cat mai redus de energie.
Daca doresti ca aparatul tau de aer conditionat sa aibe un consum cat mai mic de energie, va trebui sa alegi un aparat de aer conditionat cu eficienta energetica cu un calificativ cat mai inalt (de exemplu A+++).
Clasele de eficienta energetica se impart in 7 categorii: A+++, A++. A+, A, B, C, D, unde, in clasa A+++ sunt incadrate aparatele care au consumul cel mai mic de energie ceea ce inseamna ca sunt aparatele cele mai eficiente din punct de vedere al consumului.
De cealalta parte, aparatele care sunt incadrate in clasa D, sunt cele care au consum foarte mare de energie astfel fiind definite ca cele care au cea mai slaba eficienta energetica.
Pentru a oferi si un exemplu practic, in cazul in care detii sau te gandesti sa achizitionezi un sistem de climatizare / aparat de aer conditionat care sa deserveasca o suprafata de 35 metri patrati, consumul unui aer conditionat de 12 000 BTU* va fi undeva in jurul de 1.08 kW/h cu clasa de eficienta A+ si 0.95 kW/h cu clasa A+++, pe modul racire. Se poate observa din acest exemplu o diferenta semnificativa intre cele 2 clase de eficienta.
Eticheta de eficienta energetica a aparatului de aer conditionat trebuie sa insoteasca documentatia aferenta fiecarui aparat electrocasnic pus in vanzare. In cazul in care aceasta nu este vizibila sau nu o regasesti in prezentarea produsului, solicita aceasta informatie comerciantului si acesta este obligat sa iti ofera toate informatiile solicitate.
Ca sa concluzionam, daca esti interesat doar de partea de eficienta energetica, cel mai bun aparat de aer conditionat pentru tine ar fi unul din categoria de eficienta energetica A+++
*BTU (acronim care provine de la British Thermal Unit) este o unitate de masura pentru caldura care este folosita, cel mai adesea, in formula BTU/h. Capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat se exprima in BTU/h si se refera la cantitea de caldura disipata. Practic, puterea de racire a unui aparat de aer conditionat este data de catre BTU/h.
Alegerea unui aparat de aer conditionat trebuie sa fie in stransa legatura cu suprafata in care va fi servita. Daca aparatul de aer conditionat are putere mai mica iar suprafata este mare, aparatul va avea un consum de energie marit si durata de viata mai mica decat standardul. Fiecare aparat de aer conditionat ar trebui sa vina insotit si cu instructiuni care sa precizeze si spatiul maxim pentru care aparatul va functiona in parametrii optimi.
Iti recomandam sa alegi un aparat de aer conditionat cu o capacitate putin mai mare decat necesarul incaperii iar astfel il vei putea folosi la putere medie si astfel vei avea un consum mai mic de energie si, in acelasi timp, ii vei prelungi durata de viata.
De exemplu, daca suprafata pe care doresti sa o racoresti este de pana in 25 metri patrati, o unitate de aer conditionat cu o putere de 9000 BTU este suficienta. In cazul in care aparatul de aer conditionat deserveste o suprafata de pana la 35 metri patrati, ar trebui sa te gandesti la achizitia unui aparat cu cel putin 12000 BTU iar, pentru suprafete mai mari de 40 metri patrati, iti recomandam sa alegi un aparat de aer conditionat cu o putere de cel putin 21000 BTU.
Pentru a afla singur ce putere ar trebui sa aibe aparatul de aer conditionat potrivit pentru locuinta ta, poti face un calcul rapid folosind formula de calcul BTU: suprafata (exprimata in metri patrati) inmultita cu inaltimea camerei inmultita cu 40 si apoi inmultit cu 3,412.
Exemplu: sa presupunem ca suprafata unde doresti sa folosesti aer conditionat are 50 metri patrati. Inaltimea standard al unui apartament este de 2.5 metri.
Pentru a afla puterea, in BTU, necesara vom face calculul:
50 x 2.5 x 40 x 3,412 = 17060 BTU.
Asta inseamna ca, in cazul de fata, ar trebui sa achizitionezi un aparat de aer conditionat cu o puterea in BTU/h, de 18000 BTU sau chiar 21000 BTU (pentru nu ii folosi puterea la maxim si, astfel, a face economie la consumul de energie electrica).
Bugetul alocat unei astfel de achizitii variaza destul de mult, in functie de posibilitatile financiare ale fiecarei familii.
Totusi, exista un prag minim pe care trebuie sa il aloci pentru a te asigura ca achizitia unui astfel de aparat nu va fi o cheltuiala ci o investitie pe termen mediu si lung.
Analizand piata aparatelor de aer conditionat din Romania, am constatat ca, pentru a achizitiona un aparat de aer conditionat decent, este necesara o investitie initiala de cel putin 1800 lei (doar pentru achizitia aparatului de interior si extern), in cazul in care ai nevoie de a acoperi o suprafata intre 40 si 80 metri patrati.
In functie de structura/arhitectura apartamentului sau casei tale, pentru suprafete mai mari, este foarte posibil sa ai nevoie de 2 unitati de aer conditionat si, inplicit, costurile vor creste simtitor, aproape se vor dubla.
Pe langa costul aparatului / aparatelor, trebuie sa iei in considerare si daca acestea, la achizitie, ofera kitul de instalare inclus si cat va costa manopera.
Din punctul acesta de vedere, iti recomandam ca, inainte de a face o achizitie, sa iei legatura cu societatea comerciala care iti va face montarea pentru a solicita un estimat de pret pentru manopera. Acesta variaza in functie de distanta de la aparatul care se monteaza in interior pana la unitatea externa (traseul parcurs si de cate gauri prin pereti este nevoie a se face). De aceea, este bine sa stii, macar aproximativ, la ce suma se ridica manopera pentru a-ti face un calcul total.
Din punct de vedere al tehnologiei folosite de catre aparatul de aer conditionat, iti recomandam sa alegi un aparat cu tehnologie Inverter.
Ce inseamna tehnologia Inverter?
Principala caracteristica a tehnologiei Inverter este aceea de a optimiza functionarea compresorului (care este o componenta de baza a aparatului de aer conditionat), iar, in acest fel, aparatul va avea un consum mai mic de energie electrica, va produce mai putin zgomot / va fi mai silentios, si va avea o fiabilitate ridicata.
Totodata, aparatele de aer conditionat moderne sunt dotate cu diverse functii care sa te ajute sa economisesti energie, precum Eco mode sau oprire automata.
Chiar daca aparatele de aer conditionat care folosesc tehnologie Inverter sunt putin mai scumpe, acest lucru trebuie privit ca o investiei in urma careia iti vei recupera banii in cateva luni, avand facturi la curent electric simtitor mai mici fata de varianta in care ai folosi aparate de aer conditionat fara aceasta tehnologie.
Dupa ce ai achizitionat un aparat de aer conditionat sa nu uiti de curatarea filtrelor. Este recomandat ca, cel putin la interval de cateva luni (sau la incheierea sezonului cald) sa faci o astfel de curatare a filtrelor pentru a te asigura ca aerul care este transmis in locuinta ta este unul cat mai curat posibil.
O ultima recomandare pe care ti-o oferim este ca, in cazul in care este posibil, unitatea externa sa nu fie amplasata direct in bataia soarelui. Astfel vei putea obtine un consum mai mic de energie electrica.
Nu uita insa si de aspectele legate de nivelul de zgomot, wi-fi sau perioada de garantie oferita.
Cele mai silentioase aparate de aer conditionat de pe piata sunt cele ale caror unitati interne au un nivel de zgomot sub 25 dB, deci, daca esti o persoana care pune pret pe linistea din cadrul locuintei, iti recomandam sa nu uiti sa iei in calcul acest aspect.
Avand tehnologie Wi-fi incorporata vei putea controla unitatea interna foarte usor, cu ajutorul unei aplicatii pe telefon, furnizata de catre producatorul aparatului de aer conditionat.
Avand o aplicatie de acest tip instalata vei putea uita de telecomanda oferita si nu va trebui sa stai in apropierea unitatii interne pentru a-i da comenzi. Un alt avantaj al functiei Wi-fi, apreciata de foarte multi utilizatori, este data de faptul ca vei putea porni aerul conditionat si nefiind acasa, iar cand vei ajunge vei gasi temperatura dorita (evident asta se va putea face doar daca ai lasat unitatea de aer conditionat interna in priza in momentul parasirii locuintei si router-ul de internet).
Daca acum esti lamurit cum sa alegi cel mai bun aparat de aer conditionat inseamna ca esti o persoana careia ii pasa de ambientul din locuinta sa.
Poti accesa si acest articol legat de felul in care poti alege cel mai bun aparat de aer conditionat, unde am analizat piata aparatelor de aer conditionat din Romania si am venit si cu cateva recomandari pentru a te ajuta in luarea unei hotarari cat mai inteligente si bine documentate.
In review-ul "Cel mai bun aparat de aer conditionat" am analizat mai multe modele de aparate, care, din punctul nostru de vedere, merita investitia. Am numit-o investitie din 2 cauze principale: investesti in buna dispozitie si confortul tau si al familiei tale din punct de vedere financiar, iti vei amortiza costul cu achizitia acestui aparat in interval relativ scurt (daca optezi pentru un aparat de aer conditionat cu eficienta energetica A+++, in comparatie cu un alt aparat cu clasa de eficienta energetica mai slaba)
Tot legat de confortul din locuinta ta, ar trebui sa te gandesti si la calitatea aerului pe care il respiri (impreuna cu familia ta) zilnic. Pentru asta avem un articol din care poti sa afli cum sa alegi cel mai bun purificator de aer pe care iti recomandam sa il parcurgi si sa te gandesti daca un astfel de aparat ti-ar fi si tie util.
Locuiesti cu chirie si schimbi des apartamentele? Ai putea fii interesat de un aer conditionat portabil, pe care sa il iei cu tine oriunde te-ai muta. Citeste si acest articol am verificat mai multe astfel de aparate de aer conditionat portabile, intra si tu si vezi la ce concluzii am ajuns.
Speram ca, dupa ce ai parcurs acest articol, ai obtinut informatii utile si astfel, achizitia aparatului de aer conditionat va fi o investitie inteligenta in confortul familiei tale.
Pentru orice sugestie sau recomandare in legatura cu acest articol, ne poti trimite un email la adresa office@totro.ro si un coleg iti va raspunde in cel mai scurt timp posibil.
De asemenea, daca planuiesti sa faci o achizitie importanta in urmatoarea perioada, asteptam din partea ta o solicitare pentru a acoperi produsul respectiv si, astfel, sa iti devenim un partener de "shopping online" de incredere.
Toate cele bune si iti dorim o relaxare placuta in locuinta ta, la temperaturi optime :).
Absolvent al facultatii de economie, specializat in tehnici de marketing si management, cu studii amanuntite in dezvoltarea personala...elaboreaza informatiile produselor si le pune la dispozitia dvs., inlesnind procesul de intelegere a beneficiilor achizitiilor de orice gen.
Pasionat de electronice si dispozitive high-tech, Dragos este omul nostru de incredere atunci cand vine vorba de analizarea unor produse precum sisteme de climatizare, frigidere, televizoare, laptop-uri si... practic toate aparatele in care intra curent electric :) .