totRO - expertii tai in comertul
Expertii tai in shopping online

Diferente aparat de aer conditionat mobil si aer conditionat standard

Categorii Blog

Diferente aparat de aer conditionat mobil si aer conditionat standard

 

Odata cu venirea anotimpului cald, tot mai multe persoane isi indreapta atentia catre confortul termin din apartamentul sau casa lor si incep sa ia in considerare achizitia unui aparat de aer conditionat. Chiar daca Romania este departe de a se apropia de nivelul Japoniei (care ocupa primul loc din punct de vedere al locuintelor dotate cu aparate de aer conditionat, conform acestui raport Statista.com https://www.statista.com/statistics/911064/worldwide-air-conditioning-penetration-rate-country/) si in Romania se observa o crestere semnificatica in achizitia aparatelor de aer conditionat, atat cele clasice, fixe cat si a celor mobile.

 

Daca in articolul "Cum sa alegi un aparat de aer conditionat" am discutat doar despre aparatele de aer conditionat standard (cele cu unitate interna si cu unitate externa), in cele ce urmeaza iti vom prezenta principalele diferente intre aparatele de aer conditionat standard si aparatele de aer conditionat portabile.

 

Asa cum si numele il sugereaza, aparatele de aer conditiinat portabile, numite si aparate de aer conditionat mobile, se diferentiaza, in primul rand, prin posibilitatea folosirii acestora in diferite locatii, fara a fii nevoie de o instalare a acestora. Pur si simplu, tot efortul va consta in transportul aparatului respectiv de la o locatie la alta.

Desi varful de sezon, din punct de vedere al vanzarilor de aparate de aer conditionat, se inregistreaza in perioada verii, tot mai multe persoane achizitioneaza astfel de aparate pentru a le folosi si in anotimpul rece (in caz de necesitate, ca metoda de rezerva la incalzirea standard).

Prin urmare, aparatul de aer conditionat, atat cel standard cat si cel portabil sau mobil, nu mai este de multa vreme un moft ci a devenit o reala necesitate.

Iti vom prezenta cateva situatii in care, aparatul de aer conditionat standard (sau fix), nu este o solutie si astfel aparatele de aer conditionat mobile sunt alegerea oportuna.

Una dintre cele mai des intalnite situatii se refera la studentii care stau in camerele de camin. Este de la sine inteles ca, instalarea unui aer conditionat standard, este aproape imposibil de realizat (asta daca acele camere de camin nu sunt deja prevazute cu sistem de climatizare) intr-o camera de camin.

O alta situatie in care aerul conditionat portabil este mult mai potrivit decat cel standard sau fix, este cea in care locuiesti cu chirie si, din diferite motive (nu vrei sau nu iti este permis, sa dai gauri prin perete etc., planuiesti sa cauti alta locuinta cu chirie sau sa te muti la casa ta…) investitia intr-un aparat de aer conditionat portabiil sau mobil, este mult mai practica.

Pentru a lua cea mai inspirata decizie, atunci cand vine vorba de achizitia unui aparat de aer conditionat portabil, trebui sa iti pui intrebari precum: cum functioneaza un aparat de aer conditionat mobil, care sunt avantajele acestuia, ce dezavantaje prezinta, ce functii trebuie sa aibe, cate tipuri de aparate de aer conditionat portabile exista sau unde ar trebui sa il amplasez pentru eficienta maxima.

In cele ce urmeaza vom aborda fiecare intrebare in parte pentru ca tu, dupa ce vei fi citit acest articol, sa iti fie foarte usor sa alegi aparatul de aer conditionat potrivit nevoilor tale de confort.

Cum functioneaza un aparat de aer conditionat mobil?

Desi principiul de functionare al aparatelor de aer conditionat mobile este diferit fata de cel al aparatelor de aer conditionat standard, acesta este unul relativ simplu, concentrat pe cele 2 componente principale ale acestuia: compresorul, cu ajutorul caruia se face schimb de caldura si o unitate care expulzeaza aerul in incapere. Daca la aparatele de aer conditionat standard sau fixe, aceste 2 componente sunt separate, de sina statatoare, unitatea externa (compresorul) se monteaza pe un perete exterior, in timp ce unitatea interna, care este responsabila de expulzarea aerului in incapere, se monteaza in interiorul locuintei.

Din punct de vedere al procesului de racire a aerului, pentru aparatele de aer conditionat mobile, aerul prezent in incapere este atras si trecut printr-un filtru cu carbune, ce are rolul de a-l purifica, retinand bacteriile si impuritatile. Ulterior, aerul este racit si trece printr-un proces de reducere al umiditatii, urmand sa fie evacuat inapoi in incapere.

Asa cum aparatele de aer conditionat fixe au furtun de evacuare, care se regaseste in cadrul unitatii externe, si aparatele de aer conditionat mobile necesita evacuarea vaporilor de apa si a apei rezultate printr-un furtun de evacuare ce trebuie scos in exterior. Pentru a evita intrarea aerului cald inapoi in incapere prin intermediul furtunului de evacuare si, implicit scaderea eficientei aparatului,, este necesar un dispozitiv pentru etansare.

Exista pe piata si aparate care nu au furtun de evacuare (aerotermele) insa acestea nu au posibilitatea de a raci aerul ci doar ii reduc umiditatea si il recircula.

 

Care sunt avantajele aparatului de aer conditionat mobil?

Aparatul de aer conditionat mobil sau portabil prezinta un numar ridicat de avantaje in comparatie cu aparatele de aer conditionat standard.

Pentru a enumera cele mai importante dintre acestea putem numi portabilitatea (asa cum reiese si din denumirea acestuia), pretul simtitor mai mic, montajul mai usor si eficienta energetica.

Portabilitatea

Este de la sine inteles faptul ca, aparatele mobile, au ca principal avantaj fata de cele standard, faptul ca sunt usor de transportat si de mutat dintr-o locatie in alta. Printre principalele caracteristici ale acestor tipuri de aparate care ajuta mobilitatea lor, se regasesc: greutatea redusa (intre 20 si 35 kg) si faptul ca, majoritatea aparatelor vin dotate cu roti pentru a fi usor transportate. Din punct de vedere al amplasarii, iti recomandam sa pozitionezi aparatul de aer conditionat mobil cat mai aproape de o fereastra pentru a putea scoate cu usurinta furtunul de evacuare in exterior.

Pretul mai mic

Daca vom compara pretul unui aparat de aer conditionat standard (fix) cu un aparat de aer conditionat mobil, vom observa o diferenta semnificativa in sensul ca aparatele de aer conditionat mobil sunt, de obicei, mult mai ieftine. Ca in cazul tuturor aparatelor electronice, pretul variaza destul de mult in functie de agentul frigorific utilizat, dimensiuni, greutate, debitul maxim de aer, capacitatea maxima de racire sau functiile cu care este dotat acesta.

Care sunt dezavantajele aparatului de aer conditionat mobil?

Desi aparatele de aer conditionat mobil prezinta multe avantaje, avantaje pentru care achizitia acestora pare o alegere inteligenta, inainte de a face acest lucru iti recomandam sa analizezi si toate dezavantajele sau limitarile pe care le pot avea aparatele de aer conditionat mobile.

Eliminarea apei

In urma procesului de racire este rezultata apa, care trebuie eliminata manual. La cele mai multe aparate de aer conditionat mobil, apa se colecteaza intr-un rezervor colector iar aceasta se elimina prin deblocarea unui orificiu de mici dimensiuni. Pentru a usura aceasta munca manuala, multe aparate de aer conditionat de pe piata, au inceput sa fie dotate cu rezervor detasabil.

Randamentul mai scazut

Majoritatea aparatelor de aer conditionat mobile au intre 7.000 - 9.000 BTU sau, in cazul celor mult mai scumpe, pot ajunge pana la 15000 BTU. Aceste aparate, care au pana la 9.000 BTU, au capacitatea de a raci incaperi de pana la 32 metri patrati, fiind alegerea optima pentru a raci o garsoniera mica reusind sa coboare temperatura pana la 16-17 grade Celsius.

Nivelul de zgomot

Aparatele de aer conditionat mobile, avand acel compresor intergrat in unitate, nu sunt cele mai silentioase aparate, fiind mult mai zgomotoase (mai ales in momentul in care sunt folosite la capacitate maxima) in comparatie cu aparatele de aer conditionat fixe sau standard. Pentru a te asigura ca functionarea aerului conditionat mobil nu va fi una deranjanta pentru tine, iti recomandam sa alegi un aparat care, in specificatiile sale tehnice, sa aibe trecute valori intre 52 - 56 decibeli.

Etanseitatea gurii de evacuare

Pentru a elimina aerul cald, aparatele de aer conditionat mobile, folosesc acel furtun de evacuare care trebuie scos pe fereastra. Aici poate aparea o problema, din cauza ca, daca vei tine geamul intre-deschis, racirea aerului va fi practic inutila deoarece caldura va intra inapoi in incapere.

De aceea, iti recomandam sa faci o gaura in tocul geamului, care va trebui sa fie bine sigilata (cu ajutorul unui dispozitiv), astfel incat aerul cald sa nu patrunda in camera.

Ce functii trebuie sa aibe un aparat de aer conditionat mobil?

Termostat

Termostatul este una dintre cele mai importante functii ale unui aparat de aer conditionat mobil. Un termostat cu programare permite programarea aerului conditionat la o anumita temperatura, iar in momentul in care in incapere se ajunge la temperatura setata, acesta se opreste automat. Aceasta oprire automata ofera trei principale beneficii:  primul este legat de faptul ca nu va trebui sa il opresti manual. Al doilea este reprezentat de faptul ca oprindu-se automat, vei economisi energie iar, al treilea beneficiu se refera la faptul ca aparatul poate fi programat si sa porneasca automat.

Sistem de evacuare a condensului

Asa cum am prezentat si mai devreme, majoritatea aparatelor de aer conditionat mobile vin dotate cu un rezervor sau recipient in care este colectata apa rezultata in urma condensului. Pentru a nu fi nevoit sa golesti manual recipientul, de fiecare data cand acesta se umple, au aparut pe piata aparate de aer conditionat mobile cu sisteme de evacuare a condensului automate.

Telecomanda

Asa cum bine stii, telecomanda te ajuta sa controlezi aparatul fara a fii nevoie sa fii in apropierea sa, ceea ce duce la un spor de confort pentru tine.

Functie de incalzire

Pentru profita de aparatul tau de aer conditionat mobil pentru o perioada mai lunga de timp (nu doar vara cand temperaturile cresc), poti alege un astfel de aparat care sa aibe si functia de incalzire. Astfel, vei putea utiliza aparatul si iarna, de data aceasta pentru a genera caldura.

Dezumidificator

Pentru a obtine un confort mai mare in incaperea ta, a controla mai bine temperatura si a elimina umiditatea in exces din aer,, functia de dezumidificare ajuta foarte mult.

Pe langa avantajele si dezavantajele prezentate in acest articol, nu trebuie sa ignori si alt aspect precum faptul ca, daca vei achizitiona un aparat de aer conditionat mobil, vei economisi si bani deoarece nu va trebui sa platesti pentru instalarea acestuia.

Cate tipuri de aparate de aer conditionat mobil exista?

Pe piata aparatelor de aer conditionat mobile se pot regasi 3 tipuri, clasificate in functie de locatia si modul in care vor fi folosite:

Aer conditionat mobil pentru uz caznic

Aparatele de aer conditionat pentru uz caznic sunt cele prezentate in acest articol, care sunt utile, mai ales, pentru incaperi mici, garsoniere sau locatii de pana in 35 metri patrati.

Aer conditionat mobil industrial

Aparatele de aer conditionat mobile sau portabile care sunt folosite intr-un mod industrial, sunt cele care isi dovedesc eficienta in momentul in care sunt amplasate in spatii industriale din domeniul farmaceutic sau agroalimentar dar si pentru racirea spatiilor semideschise (corturi, garaje, chioscuri) cu activitate sezoniera. Aceste aparate de aer conditionat sunt cele cu capacitate de racire cat mai mare.

Aer conditionat mobil pentru piscina

Pentru locatiile (hotelurile, centrele spa etc.) care detin piscine interioare, aparatele de aer conditionat mobile se dovedesc a fii foarte utile. Este binecunoscut faptul ca, in cadrul incaperilor cu piscine interioare, apare o umiditate sufocanta, mai ales in timpul verii. Pentru a reduce aceasta umiditate, a racori si purifica aerul, se pot folosi aceste aparate care vor ajuta si la scaderea temperaturii pana la un nivel confortabil. Pentru a face fata acestor conditii speciale de umiditate si temperatura, este recomandat sa alegi un aparat de aer conditionat mobil care sa ofere o putere de pana la 20.000 BTU, pentru a face fata chiar si in zilele cele mai toride.

Care este locul potrivit pentru amplasarea unui aparat de aer conditionat mobil?

Asa cum am precizat si mai devreme, locul potrivit pentru amplasarea aparatului de aer conditionat mobil depinde de lungimea furtunului de evacuare. Avand in vedere ca lungimea standard al unui astfel de aparat este intre 1.5 si 2m, va trebui ca aparatul sa il pozitionezi cat mai aproape de fereastra, pentru a putea scoate furtunul de evacuare pe fereastra.

Concluzie

In incheiere, speram ca toate informatiile prezentate in acest articol, te vor ajuta sa iei o decizie corecta, inteligenta  in achizitia unui aparat de aer conditionat, fie ca este vorba de unul mobil sau un aparat de aer conditionat, daca cel mobil nu ti-ar satisface nevoile tale de confort.

De asemenea, daca vrei sa afli detalii despre cum sa alegi un aparat de aer conditionat standard, poti accesa acest articol.

Acestea fiind spuse, iti dorim sa ai confortul termic optim si spor la cumparaturi! 

 

 

 

Diferente aparat de aer conditionat mobil si aer conditionat standard
Dragos Ivascu

Autor -

Dragos Ivascu

Absolvent al facultatii de economie, specializat in tehnici de marketing si management, cu studii amanuntite in dezvoltarea personala...elaboreaza informatiile produselor si le pune la dispozitia dvs., inlesnind procesul de intelegere a beneficiilor achizitiilor de orice gen.

Pasionat de electronice si dispozitive high-tech, Dragos este omul nostru de incredere atunci cand vine vorba de analizarea unor produse precum sisteme de climatizare, frigidere, televizoare, laptop-uri si... practic toate aparatele in care intra curent electric :) .

Facebook